2010. december 14., kedd

Szülés/születés-infók

A kórházban való szülés csak a 20. században terjedt el.

Ausztriában és Németországban hivatalosan engedélyezett az otthonszülés.

Belgiumban 2005 óta legalizálták és társadalombiztosítás téríti a szülésznő közreműködését.

Dániában az anya joga megválasztani a szülés helyét, itt a szülések 10%-a zajlik le otthon.

Hollandiában a statisztikák szerint az anyák 30%-a otthon szüli meg gyermekét, és az egészségbiztosító a meghatározott feltételrendszernek megfelelő nőket bátorítja is a lehetőség kihasználására.

Az otthonszülések magas aránya semmilyen statisztikailag kimutatható kockázatot nem jelent: Hollandiában az egyik legalacsonyabb a szüléskor bekövetkező, illetve perinatális elhalálozások aránya.

Svájci példa: a nőgyógyász rendelője mellett van egy hotelszobára emlékeztető „szülészeti rendelő”, ahol a szülések nem a klasszikus kórházi körülmények között, de mégis az intézményen belül történnek.

Magyarországon hiányos a jogi szabályozás, ennek ellenére évente kb. 250-300 kismama él ezzel a lehetőséggel. A nőknek saját felelőségükre szabad az otthonszülést választaniuk, viszont a szülést segítő szakembereknek (orvos, bába, szülésznő) nincs rá engedélyük, hogy ilyen szülést kísérjenek.

Évezredeken át „otthon” szültek a nők, és az emberi faj nem halt ki.

Az oxitocin adagolása – nem kérik ki a szülő nő véleményét, az orvos dönti el indokoltságát, és olyan esetekben is alkalmazzák, amikor csupán a sietség az ok rá, és ez nyilván, egy csomó más orvosi beavatkozást von maga után.

Romániában sincs törvényes szabályozás az otthonszülésre. Jelenleg olyan esetekben elfogadott, amikor a szülés túl hirtelen indul be, és az anyának már nincs módja eljutni a kórházba.

Nem feltétlenül szükséges például a gátmetszés!

Dr. Lőrincz Katalin gyermekgyógyász főorvos, az udvarhelyi kórház gyermekosztályának vezetője biztonságos, teljesen normális lefolyású terhesség esetében, ahol előre láthatóan nem lépnek fel komplikációk, otthon is elképzelhetőnek tartja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése