2010. július 5., hétfő

Növeszd a saját füvedet!

Szükség van hozzá:

* Jó minőségű csíraképes bio búza, (tönköly jobb)
* Jó minőségű fekete föld, lehetőleg vegyszermentes, vagy erdei humusz (lehet tőzeggel kevert).
* Műanyag vagy üveg vagy rozsdamentes lavór
* Műanyag vagy üveg vagy rozsdamentes tálcák, (40x28cm vagy nagyobb)
* Jó minőségű tisztított, vagy Pí, vagy desztillált, (nem hálózati!) víz
* Öntöző kanna, spriccelő
* Nagyobb konyharuha, rongy
* Megfelelő hely (polc) hőmérséklet 15 - 20 oC első két nap sötét, utána napos.
* Olló, vagy éles, recés kés az aratáshoz

A búzát 10 -12 órára (2 rész víz, 1 rész búza) beáztatjuk, majd lecsurgatás után nedves ronggyal letakarva 24 órán át csíráztatjuk.

Rászórjuk egyenletesen, egy rétegben a földel szintig feltöltött tálcára, majd enyhén meglocsoljuk. Egy üres tálcával letakarjuk 2 napig. Közben egyszer, ha száraz a föld kissé megöntözzük. Ezután a fedő tálcát eltávolítjuk és nem túl erős (szórt) nap-fény-re téve 6 - 10 nap után 10 - 20 cm-es magasság között ollóval, vagy éles, recés késsel aratható.

A learatott fű zacskóban 7 -14 napig tárolható a hűtőben.

A kipréselt levet magas fehérjetartalma miatt azonnal, 10-15 percen belül el kell fogyasztani. A tálcában maradt gyeptégla komposztnak használható. Újra termesztéshez új föld, új búza kívánatos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése